کدام آثار و بناهای ایرانی در فهرست یونسکو ثبت شده ‏اند؟

ایران کشوری با عقبه و تاریخ طولانی است و طبیعی است که امروزه یادگارهای این تاریخ طولانی گنجینه‎ای گرانبها در اختیار ما قرار دهد. هر گوشه گوشه ایت خاک پر است از آثار تاریخی که ارزش جهانی دارد.

سازمان یونسکو هر ساله تعداد آثار و بنای تاریخی منحصر به فرد و با ارزش جهان را به‎عنوان یک گنجینه جهانی در فهرست خود ثبت می‎کند. از میان جاذبه‎های کشورمان ایران نیز نام‎های زیادی در این فهرست وجود دارد که در این یاداشت به صورت مختصر به برخی از این آثار خواهیم پرداخت.

میدان نقش جهان

نقش جهان که به میدان شاه یا میدان امام نیز معروف است یکی از دیدنی‎ترین و محبوب‎ترین بناهای تاریخی شهر اصفهان است که بازار سرپوشیده، مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله و عالی قاپو نیز در این میدان قرار دارد. این میدان که متعلق به دوره صفویه است، در سال ۱۹۷۹ در فهرست یونسکو ثبت شده است.

نقش جهان
میدان نقش جهان اصفهان

بم

بم یکی از شهرهای قدیمی کرمان است که اگرچه متسافه در زلزله بخش زیادی از بافت تاریخی فوق‎العاده از بین رفت اما هنوز هم جذابیت‏های تاریخی زیادی دارد. این شهر که قدمت آن به دوران هخامنشی باز می گردد در سال ۲۰۰۴ ثبت یونسکو شد.

بم
بم/کرمان

تخت جمشید

تخت جمشید یکی  از مشهورترین بناهای تاریخی و جاذبه‎های گردشگری ایران است که نیاز به معرفی ندارد. این بنای تاریخی در سال ۱۹۷۲ در فهرست یونسکو ثبت شد. مجموعه کاخ‎های تخت جمشید در زمان داریوش، خشایارشاه و اردشیر اول بنا شد.

تخت جمشید
تخت جمشید

کویر لوت

جالب بدانید اگر چه کویر لوت در سال ۲۰۱۶ در فهرست یونسکو ثبت شده اما نخستین اثر طبیعی بود که در این فهرست ثبت شد. کویر لوت  حدود ۵هزار سال قدمت دارد.

کویر لوت
کویر لوت

چغازنبیل

چغازنبیل یک نیایشگاه بسیار قدیمی در خوزستان است که  تاریخ آن به زمان عیلامی‎ها باز می‎گردد. ایم بنا در سال ۱۹۷۹ در فهرست یونسکو ثبت شده است. این نیایشگاه بخشی باقی مانده کوچکی از شهر  دوراونتش است.

چغازنبیل
چغازنبیل

آووکادو چربی گیاهی سالم غیراشباع و فیبر غذایی دارد که از گرسنگی جلوگیری می‌کند. منبع پتاسیم است و به چربی سوزی کمک می‌کند. به دلیل کالری بالای این میوه، در یک بار مصرف یک‌سوم تا نصف آن را نوش جان کنید. این میوه یکی از قوی‌ترین خوراکی‌های چربی سوز به شمار می‌رود.

رفلاکس معده به چه دلیل اتفاق می‌افتد؟

قبل از آنکه مواد غذایی ممنوعه برای رفلاکس معده معرفی شوند، ابتدا باید بدانید که بازگشت اسید معده به چه دلیل اتفاق می‌افتد. به محض آنکه فرد غذا بخورد، اسیدهای سیستم گوارش فعالیت خود را آغاز می‌کنند. آنزیم‌ها برای بهبود فرآیند هضم و گوارش و جذب مواد غذایی ترشح می‌شوند. این مرحله یکی از مراحل مهم در فرآیند گوارش به شمار می‌رود چرا که مواد غذایی ارزشمند موجود در وعده مصرف شده، از طریق خون به اندام‌های بدن هدایت می‌شوند تا مورد استفاده آنها قرار بگیرند.

آیا تا به حال فکر کرده‌اید بعد از مصرف غذا چه اتفاقی در بدن می‌افتد؟

  • در صورتی که به خوردن غذاهای تند عادت دارید، باید بدون شک و هرچه سریع‌تر به فکر اعمال تغییر در رژیم غذایی خود باشید.
  • کافئین ترکیبی است که رفلاکس معده را تحریک می‌کند و تولید اسید را در معده افزایش می‌دهد. پیشنهاد می‌شود به جای قهوه از چای سبز یا دم‌نوش‌های گیاهی و مفید دیگر استفاده کنید.
  • شکلات یکی دیگر از مواد غذایی ممنوعه است که اگر از رفلاکس معده رنج می‌برید، باید از مصرف آن اجتناب کنید زیرا این ماده غذایی موجب آرام و شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می‌شود. میزان زیاد چربی، کافئین و تئوبرومین موجود در شکلات تولید اسید معده را تحریک می‌کند.
  • برای مصرف آب پرتقال به دلیل خواص مفید و مواد مغذی موجود، فقط آن را بعد از یک وعده غذایی کامل و مناسب بنوشید تا اثرات اسیدی‌اش کاهش یابد. می‌توانید برای کاهش این تأثیرات منفی، میوه‌های مرکبات را با سبزیجات هم ترکیب کنید.
  • شیر و دیگر محصولات لبنی حاوی مقدار زیادی چربی و کلسیم هستند. این ترکیبات بیشتر از مواد غذایی دارای منشأ گیاهی موجب پیچیده شدن فرآیند هضم می‌شوند. البته این گفته‌ها به آن معنا نیست که به هیچ وجه نباید لبنیات بخورید، بلکه باید بهترین زمان مصرف آنها را شناسایی کنید. زمان مناسب مصرف لبنیات برای افراد دارای رفلاکس معده، معمولاً در صبح زود در نظر گرفته می‌شود تا زمان کافی برای شکستن مواد مغذی و جذب در اختیار بدن قرار گیرد. اگر لبنیات را در شب مصرف کنید، در حین خواب به بازگشت اسید معده دچار می‌شوید.

چای سبز

چای سبز یکی از خوردنی‌هایی است که برای چربی سوزی بدن بسیار مفید است. مصرف معمولی چای سبز موجب کاهش وزن و افزایش چربی سوزی می‌شود. چای سبز برای لاغری طرفداران بسیاری دارد و به گفته محققان ماده خاصی به نام کاتچین که یک آنتی‌اکسیدان است، باعث بیشتر شدن سوخت‌وساز و متابولیسم و به دنبال آن چربی سوزی می‌شود.

 

راز آدریای بزرگ‌تر: هشتمین قاره گمشده که ۱۵۰۰ کیلومتر زیر اروپا قرار دارد!

شاید در داستان‌ها و آثار سینمایی نام سرزمین گمشده «آتلانتیس» را شنیده باشید که به زیر آب فرو رفته است. این بار با خبر اکتشاف سرزمین جدیدی مواجه شده‌ایم که کمی به ماجرای آتلانتیس شباهت دارد.

در حدود ۲۴۰ میلیون سال پیش، نقشه زمین با آن‌چه اکنون می‌بینیم تفاوت بسیاری داشت. در آن زمان خشکی زمین شامل یک ابر قاره بسیار بزرگ بود که پانگه‌آ نامیده می‌شود. بعدها پانگه‌آ به دو قسمت تقسیم شد: لوراسیا در شمال و گُندوانا در جنوب.

بازسازی تاریخ ژئولوژیکی آدریای بزرگ‌تر:

  • ون هینسبرگن و همکارانش برای پی بردن به تاریخ «آدریای بزرگ‌تر» حدود یک دهه به جمع آوری داده‌های ژئولوژیکی از کشورهای مختلف در اروپا، آمریکای شمالی و غرب آسیا مشغول بوده‌اند.
  • آهن‌رباهای طبیعی تشکیل شده در پوسته زمین می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا حرکت زمین ساختی این صفحه را در ۲۴۰ میلیون سال قبل ردیابی کنند. زمانی که مواد گداخته در مرز بین دو صفحه متحرک سرد شوند، سنگ‌هایی را به دام می‌اندازند که مواد معدنی مغناطیسی آن‌ها با قط‌ب‌های مغناطیسی زمین هم‌سو می‌شوند. این سنگ‌ها انطباق ایجاد شده را حفظ می‌کنند؛ در نتیجه دانشمندان می‌توانند از جهت‌گیری آن‌ها برای محاسبه مکانی در سطح زمین کمک بگیرند که مواد مغناظیسی میلیون‌ها سال قبل در آنجا قرار داشتند.
  • دانشمندان این پروژه، سنگ‌های مغناطیسی ۲۳۰۰ مکان باستانی در سراسر منطقه مدیترانه را مورد بررسی قرار دادند. آن‌ها از داده‌های به دست آمده برای شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای حرکت صفحه‌های زمین ساختی در فواصل قبل، حین و بعد از غرق شدن «آدریای بزرگ‌تر» در گوشته استفاده کردند.

اهمیت شناخت تاریخ آدریای‌ بزرگ‌تر در کشف مواد معدنی

طبق گفته ون هینسبرگن، بازسازی تاریخ ژئولوژیکی سیاره ما می‌تواند به کشورها و شرکت‌هایی که به دنبال مواد معدنی ارزشمند هستند کمک کند؛ زیرا دانشمندان می‌توانند الگوهای محلی‌ را به‌گونه‌ای نمایان سازند که از طریق آن‌ها بتوانیم به مواد مغناطیسی انباشته در پوسته زمین دست یابیم:

0 Reviews

→ خواندن مطلب قبلی

چگونه در مسافرت با گوشی خود عکس‌های حرفه‌ای بگیریم؟

خواندن مطلب بعدی ←

تصمیم مداخله جویانه فوتبال اروپا در قبال ایران و عربستان

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محبوب ترین